diumenge, 29 de juliol del 2007

Israel i el dret a existir


Quan fem memòria hi parlem del naixement de l’Estat d’Israel a la majoria de la gent li ve al cap “1948”, “2a Guerra Mundial”, “Holocaust”... i un seguit de dades relacionades amb l’extermini jueu perpetrat pels nazis.
Doncs hauríem de tirar ben bé cinquanta anys endarrere, una mica abans del 1900, en concret una data clau seria el 1897 amb la celebració del Primer Congrés Mundial Sionista. És a finals del 1800 en que els jueus veuen la necessitat de buscar la seva terra per instal•lar-s’hi. Diferents llocs són objectius com per exemple Argentina, Palestina, EUA, Uganda, etc.
Per què Palestina? Deixant a part els motius religiosos i tenint en compte l’època colonialista...ja es contemplava l’idea de control dels països àrabs a partir de crear un estat occidental directa i estratègicament en el centre del món àrab.
Llavors Palestina estava sota control de l’Imperi Turc-Otomà, després de la Primera Guerra Mundial ( 1914-1918) va passar a Colònia Anglesa. Gran Bretanya va estar sempre al costat dels sionistes per interessos polítics; per aconseguir el recolzament dels EUA, ja que els sionistes més importants eren membres importants de la política dels EUA.
Al 1917, ja sota mandat britànic, només un 10% de la població era jueva però aquests ja van construir les seves escoles, companyies elèctriques, carreteres, van adquirir el control dels seus propis impostos, universitat jueva, etc.
Al llarg dels anys següents els jueus esperaven la promesa que els havia fet Gran Bretanya, crear el seu propi estat; era constant la pressió amb migracions massives, creació de grups terroristes armats (atemptats contra institucions angleses), etc.
Després de la Segona Guerra Mundial, l’any 1947 les Nacions Unides van votar a favor del repartiment de Palestina en dos estats ( el 56% del territori va passar a mans dels jueus (quan només eren 1/3 part de la població). L’any 1948 el consell Nacional Jueu va proclamar la formació i la independència de l’estat Jueu, formant així l’Estat d’Israel.


Si em pregunten si Israel té dret d’existir? Així NO!!! i m’he estalviat tot el que ha passat del 48 a l’actualitat. Si el naixement no és natural i sorgeix a partir d’un pla totalment controlat i preparat a partir d'uns interessos polítics i econòmics i d’un sentiment de superioritat (racista). Crear un estat a canvi de condemnar i matar a un poble, prendre la terra a un altre. Si un estat s’ha de crear així dic ben alt que no té cap dret a existir!!!


Una altra pregunta seria ara la de si l’Estat d’Israel ha de continuar existint? I si per solucionar el conflicte s’hauria d’el.liminar? un estat/poble/nació no es pot fer desaparèixer així com així (palestina porta cent anys resistint i així seguiran) la solució més realista i viable passaria per crear dos estats però sempre en igualtat de condicions....IGUALTAT.... Però seria just?


Personalment crec que els israelians que descobreixen el que esta fent el seu estat...haurien de prendre la decisió de marxar, i així un a un, poc a poc retornar la terra als palestins. (aquest seria el final feliç d'un conte infantil)..una utopia sobretot tenint en compte que una bona part de la població jueva israeliana es creu superior al poble palestí i el que volen es que marxin fins i tot dels territoris ocupats (camps d’extermini)..

com acabarà tot plegat? el més trist és que encara empitjorar més

3 comentaris:

Laura ha dit...

conèixer les arrels podrides d'aquest pais que és proclama l'oasis democràtic de la zona, és bàsic per entendre en el que s'han convertit!

endavant maria! segueix escrivint aixi!

JG ha dit...

ja he rebut el teu correu anunciant el teu viatge...així que desitjar-te molta sort i que vagi tot genial!

espero poder llegir totes les novetats en aquest bloc ok?

cuida't molt!

petons

Anònim ha dit...

Bon viatge, nena! Cuideu-vos molt!!

Seguirem les vostres cròniques ;)

Petonassos